مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر گفت: مرجع رسمی ارائه آمارهای اعتیاد، ستاد مبارزه با مواد مخدر است که براساس مطالعات علمی و قابل دفاع منعکس میشود و سازمانهای دیگر نمیتوانند آمار معتادان را رسانه ای کنند.
محمدباقر صابری زفرقندی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، در پاسخ به این پرسش که چرا از وضعیت اعتیاد کشور آمارهای متفاوتی از سوی مراجع مختلف ارائه میشود، اظهارداشت: مرجع رسمی ارائه آمارهای اعتیاد، ستاد مبارزه با مواد مخدر است که قاعدتاً باید بر اساس انجام یک مطالعه علمی و قابل دفاع در مراجع معتبر منعکس شود.
وی افزود: البته سایر دستگاهها نیز میتوانند نتایج پژوهشهای علمی صورت گرفته خود را به صورت گزارش علمی منتشر کنند ولی متأسفانه شاهد آن هستیم که افراد بدون ذکر منبع و مستندات به ارائه آمارهای گاه متناقض و پرابهام آن هم از طریق مصاحبه با رسانههای عمومی مبادرت میورزند که این امر خصوصاً در حوزه اعتیاد میتواند بسیار زیان بار باشد.
زفرقندی ادامه داد: به عنوان مثال منابع خبری به نقل از مدیرکل تحقیقات و آموزش دبیرخانه ستاد مبارزه با موادمخدر اعلام کردهاند که براساس مطالعه شیوع شناسی ملی 9 درصد از جمعیت حدود یک میلیون و 350 هزار نفری معتادان کشور را زنان تشکیل میدهند که 3 درصد آن تزریقی هستند، به عبارتی نزدیک به 135 هزار زن معتاد در جامعه وجود دارد که حدود چهار هزار نفر از آنان تزریقی هستند. فارغ از اینکه مطالعه شیوع شناسی ملی که هراز چندگاهی در مصاحبههای رسانهای به آن اشاره میشود هنوز در منابع علمی معتبر به چاپ نرسیده و نمیتوان بر صحت علمی آن از نظر روش شناسی و نتایج صحه گذاشت.
وی بیان داشت: با این حال اخبار دیگری به نقل از مدیرکل پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی در رسانهها درج شده است که حکایت دارد که حدود 50 هزار زن معتاد بهبود یافته و در حال درمان صرفاً تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند و حال اهل فن میدانند که حسب مطالعات انجام شده، افرادی که به مصرف موادمخدر معتاد هستند درصد قابل توجهی به مرحلهای که انگیزه کافی برای درمان داشته باشند نرسیدهاند و از افرادی که انگیزه اقدام برای درمان پیدا میکنند نیز درصد کمتری ماندگاری طولانی مدت در درمان خواهند داشت که بتوان به آنها معتاد بهبود یافته گفت، که حسب برخی از منابع این میزان حدود 20 تا 30 درصد معتادانی خواهد بود که انگیزه برای درمان خواهند داشت.
مدیرکل درمان و حمایتهای اجتماعی ستاد مبارزه با مواد مخدر تصریح کرد: با عنایت به موارد ذکر شده، اگر آمار و ارقام ارائه شده مورد اشاره را بپذیریم نزدیک به پنجاه درصد زنان معتاد در کشور بهبود یافته و تحت درمان هستند که این آمار بسیار فراتر از حد استاندارد است و میتواند مایه مباهات در کشور باشد، لذا ادعای کمبود تعداد مراکز ترک اعتیاد زنان که به نقل از یکی از اعضای هیأت علمی دانشگاه علوم بهزیستی در رسانهها مطرح شده است نمیتواند درست باشد. ضمن اینکه با این آمار و ارقام به طور قطع و یقین مردم عادی نباید شاهد جولان زنان معتاد تزریقی و به اصصلاح شیشهای در سطح معابر و حاشیه شهرها باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: با مشاهده این آمارها یا باید واقعیتهای جامعه را انکار و یا آن را نفی کنیم و یا به جد در ارائه آمار و ارقامهای ارائه شده تجدیدنظر اساسی کنیم. بنابراین امیدواریم در کشورمان روزی شاهد این مهم باشیم تا یکی از دستگاههای نظارتی، متولی رصد صحت و سقم آمارهای ارائه شده توسط مسئولان باشد تا اعتماد عمومی جامعه نسبت به آمارهای کشوری دچار خدشه نشود.