هجدهمين مركز نگهداري، درمان و كاهش آسيب معتادان (ماده 16 قانون مبارزه با مواد مخدر) كشور در همدان افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر؛ بابك دينپرست معاون كاهش تقاضا و توسعه مشاركت هاي مردمي ستاد در افتتاح اين مركز بر ضرورت هماهنگي و همكاري لازم بين تمامي دستگاه¬هاي عضو شوراي هماهنگي در راستاي ادامه فعاليت مركز ماده 16 در استان تاكيد كرد و گفت: بايد پروتكل و مفاد آئيننامه تأسيس اين مراكز رعايت و همچنين امكانات بازپروري و حرفه¬آموزي مناسب در محيط مركز بهمنظور فراهمسازي مناسب براي آموزش¬هاي لازم در حوزه اشتغال و حرفهآموزي تامين شود.
وي در ادامه بر ضرورت پيگيري¬هاي لازم واحد مددكاري و تيم درمان و ضرورت اقدامات بعد از خروج مددجويان و جلوگيري از رها شدن اين افراد بعد از خروج از مركز تاكيد كرد.
معاون كاهش تقاضاي ستاد افزود: بايد به آموزش¬هاي تخصصي و لازم براي كليه كاركنان مركز از جمله تيم درمان كه ضرورت دارد تنها به بخش درمان دارويي اكتفا نكرده بلكه بيشتر به درمان و بازتواني رواني مددجويان همت گمارند، توجه بيشتري كرد.
وي همچنين گفت: بايد برنامه¬هاي فرهنگي، آموزشي، ورزشي، حرفه¬آموزي در مركز بهمنظور جلوگيري از اتلاف وقت مددجويان و جلوگيري از ورود افرادي كه مشمول طرح نيستند از طريق غربالگري دقيق انجام شود.
اين مقام مسوول در ستاد ادامه داد: بايد اطلاع¬رساني دقيقي در اين حوزه بهمنظور آگاهي عمومي از هدف تأسيس اين مراكز انجام شود و نتايج حاصله از اجراي طرح به منظور مشخص شدن نقاط قوت و ضعف و رف نمودن يا تأمين موارد مورد نياز منعكس شود.
دينپرست سپس از قسمت هاي مختلف مركز از جمله سالن نگهداري مددجويان واحد بهداشت و درمان و انتظامي، انبار مواد غذايي، تأسيسات و غيره بازديد كرد و در سالن اصلي نگهداري مددجويان با تعدادي از افراد به گفتگوي خصوصي پرداخت و و گفت: با همكاري مسئولين استاني نسبت به برطرف كردن كمبودها و نيازهاي ضروري تلاش خواهيم كرد.
وي همچنين در ادامه اين سفر در جلسه شوراي هماهنگي استان كه با حضور استاندار برگزار شد، گفت: در 11 ماهه گذشته 5 بار به استان سفر كردهام و مركز ماده 16 استان نيز هجدهمين مركز راه اندازي شده در سطح كشور محسوب ميشود.
وي در ادامه به گزارش سازمان ملل (دفتر مقابله با جرم و مواد مخدر) اشاره كرد و گفت: براساس اين گزارش توليد ترياك در افغانستان در سال 2012 به دليل آفتزدگي مزارع كشت خشخاش 47 درصد كاهش داشته ولي پيشبيني¬ها در سال زراعي جديد از افزايش توليد ترياك در افغانستان خبر ميدهد.
معاون كاهش تقاضاي ستاد ادامه داد: بيشترين سود جرايم سازمانيافته در فعاليت¬هاي مواد مخدر قرار دارد بهطوريكه 6 تا 9 درصد درآمد جهان در سال 2009 مربوط به مواد مخدر بوده است و درآمد مواد مخدر جهان در اين سال در دنيا 435 ميليارد دلار بوده كه سهم مواد مخدر سنتي 68 ميليارد دلار و سهم قاچاقچيان ايراني از اين محل بالغ بر 3 ميليارد دلار بوده است.
دينپرست افزود: سند پيشگيري اوليه از اعتياد در كشور تدوين شده و در حال حاضر در سال سوم اجرايي اين سند قرار داريم، مهمترين هدف اين سند كاهش ميزان بروز اعتياد پيشبيني شده كه براي دستيابي به اين هدف بر اساس اين سند ميبايست 40 درصد جمعيت بين 14 تا 65 سال كشور تحت پوشش برنامه¬هاي فرهنگي و پيشگيري قرار گيرند كه با اين حال با توجه به مشكلات اجرايي اين سند در حال اصلاح و بازنگري آن هستيم و كميته اي با اختيارات ويژه مسئوليت اين كار را بر عهده دارد، در برنامه اصلاح سند از استان ها نيز خواسته شده مشكلات اجرايي سند را به ستاد اعلام نمايند. هزينه اجرايي اين سند نيز 80 درصد بر عهده معاونت راهبردي رئيس جمهور است كه در بودجه سالانه دستگاه¬ها پيش بيني مي كند و 20 درصد به عهده ستاد مي باشد.
وي به ساير برنامه هاي پيشگيري ستاد اشاره و تصريح كرد: چند برنامه خوب در بخش پيشگيري در حال پيگيري است كه از آن جمله مي وان به طرح مصونسازي دانشآموزان در معرض خطر اشاره كرد در اين طرح به جاي اخراج دانشآموز مصرفكننده يا سوء مصرفكننده مواد از مدرسه آنها تحت پوشش برنامه هاي حمايتي آموزش و پرورش، بهداشت و بهزيستي قرار مي گيرند.
وي افزود: براساس گزارش سال 2012 سازمان ملل 200 ميليون نفر در جهان حداقل يك بار مصرف مواد داشتهاند، در ايران نيز تعداد معتادين 1/325/000 نفر برآورد شده كه 9/7 درصد آن را زنان و 90/3 درصد اين جمعيت را مردان تشكيل ميدهند. همچنين نرخ شيوع اعتياد در استان همدان 4/2 درصد است و همدان در اين زمينه در رتبه 15 كشور قرار دارد.
دينپرست در ادامه مهمترين ماده مصرفي در كشور را ترياك عنوان و تصريح كرد: با بررسي هاي انجام شده 55 درصد ماده مصرفي كشور را ترياك، 26 درصد شيشه ، 16 درصد كراك و 6 درصد حشيش تشكيل مي دهد ولي اتفاق خوبي كه در سال هاي اخير افتاده اين است كه ميزان مصرف كراك در كشور در حال حاضر بسيار ناچيز شده و اين به دليل افزايش آگاهي مردم در ارتباط با آثار مخرب مصرف اين ماده خطرناك بوده است.
وي ادامه داد: اين افزايش آگاهيها به حدي رسيده كه خود مصرفكنندگان كه قبلاً مصرفكننده كراك بودهاند ديگر تمايلي به مصرف آن ندارند، با اين حال اقدامات آگاهيبخش در خصوص جلوگيري از مصرف شيشه به دليل رواج باورهاي غلط هنوز اثر بخش نبوده و كار در اين عرصه بسيار سخت است. چنانچه شيوع مصرف شيشه از سال 86 در كشور حدود 5 برابر شده است.
وي در پايان به تشكيل كميته اشتغال و توانمندسازي اشاره و افزود: هيأت دولت در سال 90 مصوبه طلايي در خصوص اشتغال و بيمه معتادين داشته است كه براساس آن 25 هزار نفر از جمعيت معتادين بهبوديافته كشور تحت پوشش برنامه¬هاي مراكز حرفه آموزي و اشتغال سازمان بهزيستي و كميته امداد امام (ره) قرار مي گيرند. با تشكيل كميته اشتغال و توانمند سازي در هفته گذشته مسير براي تحقيق اين مصوبه باز شده است.
گفتني است؛ با اجراي مرحله اول طرح مركز ماده 16، تاكنون 100 نفر از افراد مشمول طرح در مركز نگهداري ميشوند كه بنا به گزارشات فرمانده انتظامي استان راه اندازي اين مركز تأثير بسزايي در كاهش جرائم خرد داشته است، همچنين در جلسه شوراي استان، فرماندهي انتظامي استان و رئيس كميته مقابله، رئيس سازمان آموزش و پرورش و كميته فرهنگي و پيشگيري استان، نماينده دانشگاه علوم پزشكي و فرماندار و رئيس شوراي فرعي شهرستان ملاير شركت داشته و به ارائه گزارش پرداختند.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر92/5/26