استاد دانشگاه تهران و تحلیل گر مسایل اجتماعی تاکید کرد: برای مقابله با اعتیاد در جامعه باید احساس مسوولیت اجتماعی مردم را زنده کنیم تا زمینههای بهبود معتادان و پیشگیری از مصرف مواد مخدر فراهم شود.
سعید معیدفر در گفت و گو با روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر افزود: افراد معتاد احساس نوعی دور افتادگی، انزوا و افسردگی میکنند و این مسئله علاوه بر مصرف بیشتر ، باعث گرایش آنان به فروش و توزیع مواد مخدر نیز میشود.
وی با بیان اینکه متاسفانه در جامعه ما، مشارکت مدنی به عنوان یک تهدید تلقی می شود تا فرصت، اظهار داشت: به اندازه کافی نهادهای مدنی در زمینه نداریم و ممکن است افراد در درون خود احساس مسوولیت کنند، اما باید
بدانیم که برای مقابله با اعتیاد و اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر احساس اجتماعی نیاز است.
این جامعه شناس ادامه داد: باید دست اندرکاران مربوطه که در راه اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر قدم گذاشتهاند، فرصتهای همکاری با مردم را برای رفع مشکلات پیدا کنند، افکار عمومی مهمترین نقش را در این مبارزه دارد.
معیدفر با تاکید بر اینکه باید چرایی گرایش روز افزون به سمت مصرف مواد مخدر را در جامعه پیدا کرد، گفت: رکود، تورم و بیکاری از مهمترین مسایلی است که اعتیاد را در جامعه زیاد میکند باید برای آن راهکار اساسی اندیشیده شود در غیر اینصورت مشکل قاچاق مواد مخدر را نمیتوان حل کرد.
وی افزود: قاچاق مواد مخدر سود اقتصادی برای عدهای دارد و افرادی که این مواد را مصرف میکنند، میخواهند خود را فراموش کنند.
این استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: متاسفانه نقش مردم در صحنه زندگی اجتماعی کمرنگ شده و دولت بايد برای مشارکت مردم برای حل بسیاری از مشکلات از جمله مقابله با اعتیاد راهکاری درست و اساسی بيانديشد .
وی خاطرنشان کرد: اجتماعی شدن مسئله مواد مخدر مهم است اما عزم ملی میخواهد و باید راه حلهای مواجهه با این معضل را ایجاد کنیم.
معیدفر با بیان اینکه آحاد جامعه تحت تاثیر اعتیاد و معضلات ناشی از آن هستند، گفت: دیر یا زود افرادی که درگیر اعتیاد نیستند، تحت تاثیر آن قرار خواهند گرفت و ممکن است عضوی از خانواده آنها در این مسیر قرار گیرند.
وی اضافه کرد: همه افراد بهعنوان عضوی از اعضای این جامعه، برای مقابله با اعتیاد مسوولیت دارند و امر مبارزه با اعتياد کار نهاد، مسوول یا اشخاص محدودی نیست.
معیدفر در ادامه، دسترسی راحت به بازار مواد مخدر، مصرف مواد مخدر بهعنوان هنجار اجتماعی، کمبود فعالیتهای جایگزین، کمبود امکانات حمایتی، مشاورهای و درمانی، توسعه صنعتی، محرومیت اجتماعی و اقتصادی را از عوامل مخاطره آمیزاجتماعی در گرایش به اعتیاد عنوان کرد.
معیدفر افزود: کمبود امکانات لازم برای ارضای نیازهای طبیعی روانی و اجتماعی نوجوانان و جوانان از قبیل کنجکاوی، تنوع طلبی، هیجان، ماجراجویی، مورد تایید و پذیرش قرار گرفتن و کسب موفقیت بین همسالان موجب گرایش آنان به کسب لذت و تفنن از طریق مصرف مواد مخدر و عضویت درگروههای غیر سالم میشود.
وي با اشاره به تاكيد وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر مبني بر اينكه جريانسازي قوي را در اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر بايد ايجاد كرد تا موجب آگاهي افراد و خانوادهها در برابر اين بليه شوم شود، گفت: براي تحقق اين رويكرد، جهاد اجتماعي نياز است. بايد وزارتخانهها و سازمانهاي مختلف اداري و مردمي احساس مسووليت اجتماعي مردم را با اطلاع رسانيهاي مختلف در زمينه عوارض جبران پذير و خطرناك مواد مخدر صنعتي و روان گردانها افزايش دهند.
اين تحليلگر مسايل اجتماعي با تاكيد بر اينكه در تحقق رويكرد اجتماعي كردن مبارزه با مواد مخدر نبايد از همكاري رسانههاي گروهي غافل شد، افزود: اين رسانهها هستند كه مي توانند جهت دهند و مردم را به مشاركت براي مقابله با اعتياد فرا خوانند، در اين چند سال اخير اخبار زيادي از انواع مواد مخدر صنعتي و روانگردان ها و عوارض آن شنيدهايم، اما اين ها كافي نيست، بايد وزارتخانهها و سازمانهاي مختلف برنامهها و راهكارهاي پيشگيري از اعتياد كه روز به روز گريبانگير كودكان ، نوجوانان و جوانان مي شود را از طريق رسانه ها اعلام كنند تا مردم نيز با شنيدن اين برنامهها در خود احساس مسووليت كرده و اين مبارزه را در اولويت زندگي شان قرار دهند.
معيدفر اظهار داشت: بر اساس گزارش ستاد مبارزه با مواد مخدر هم اكنون يك ميليون و 325 هزار نفر معتاد در كشور وجود دارد و با احتساب خانوادههاي آنان حدود شش ميليون نفر در جامعه درگير موضوع اعتياد و آسيبهاي ناشي از آن هستند، با این وضع، همکاری مردم با نهادهای مسوول مبارزه با مواد مخدر، امر حیاتی و سرنوشت ساز است، زیرا باور بر این است که بدون همکاری مردم، هر گونه تلاش برای مبارزه و محو مواد مخدر بی ثمر است.
معيدفر خاطرنشان كرد: مبارزه بي امان با توليد، قاچاق و مصرف مواد مخدر كه مورد تاكيد وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر نيز است، تلاش همگان را ميطلبد. انتظار اين است كه نهادهاي مسوول مبارزه با مواد مخدر با همكاري علما، ورزشكاران ، روانشناسان ، پزشكان ، هنرمندان ، رسانه ها و عموم مردم با ارايه راهمكاري مطمئن و قابل قبول مقابله با اعتياد، نسلهاي آينده را از اين بلاي خانماسوز در امان نگه دارند.
منبع خبر: روابط عمومي ستاد مبارزه با مواد مخدر93.10.18
↧
احساس مسوولیت اجتماعی مردم را برای مقابله با اعتیاد زنده کنیم
↧