بیش از 20 سفیر و نماینده سازمان های مقیم تهران از مرزهای شرقی کشور در شهر مرزی تایباد در استان خراسان رضوی بازدید کردند.
به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، آشنایی بیشتر با اقدامات ایران در عرصه مبارزه با مواد مخدر و مقابله با ورود مواد مخدر از افغانستان با تاکید بر اهمیت همکاری مشترک همه کشورها از جمله کشورهای گروه مینی دوبلین در راستای تحقق اصل مسوولیت مشترک، هدف از بازدید روز گذشته (دوشنبه) این هیات بود.
عزیمت سفرا و نمایندگان کشورهای عضو گروه مینی دوبلین و سازمان های بین المللی و منطقه ای مقیم تهران به مرزهای شرقی ایران به منظور بازدید از آن پس از یک وقفه چند ساله و بر اساس برنامه مشترک تنظیم شده از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) صورت گرفت.
نمایندگان چندین کشور اروپایی، آسیایی و غیره با حضور در نشستی در دوبلین تفاهم نامه ای مبنی بر همکاری در زمینه مبارزه با موادمخدر امضا کردند و به همین سبب این گروه را ˈمینی دوبلینˈ نامیدند.
اتریش، بلژیک، دانمارک، فرانسه، آلمان، ژاپن، نیوزیلند، نروژ، فنلاند، رومانی ، روسیه و استرالیا از جمله کشورهایی هستند که در گروه مینی دوبلین عضویت دارند.
ˈلیک بون واتˈ تایلندی، نماینده دفتر سازمان ملل متحد برای مقابله با مواد مخدر و جرم (UNODC) در تهران نیز در گروه مزبور حضور داشت.
در این دیدار یک روزه ˈعلیرضا جزینی ˈ قایم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر ، مسوولان نیروی انتظامی و مسوولان مرزی در خصوص اقدامات انجام شده برای حفاظت از مرزها در برابر قاچاق مواد مخدر و کنترل آن توضیحات لازم را ارایه کردند.
افغانستان در همسایگی با ایران یکی از کشورهای عمده تولید کننده مواد مخدر است و جمهوری اسلامی ایران تاکنون برای مقابله با قاچاق مواد مخدر از آن کشور اقدامات گسترده ای را به خصوص در مرزهای شرقی انجام داده است.
بر اساس گزارش سازمان ملل متحد میزان کشت خشخاش در افغانستان از مرز 209 هزار هکتار گذشته است.
سفر به زاهدان و بازدید از مرزهای ایران و افغانستان در 28 تیر ماه 1390 و بازدید از زندان قزلحصار در 9 اردیبهشت 1389 از جمله برنامه های گروه مینی دوبلین در سال های اخیر است.
مدیرکل روابط بین الملل ستاد مبارزه با مواد مخدر نیز هدف از این بازدید را آشنایی بیشتر با اقدامات ایران در عرصه مبارزه با مواد مخدر و مقابله با ورود مواد مخدر از افغانستان با تاکید بر اهمیت همکاری مشترک همه کشورها از جمله کشورهای گروه مینی دوبلین در راستای تحقق اصل مسوولیت مشترک عنوان کرد.
«محمود بیات» در ارتباط با بازدید هیات مینی دوبلین و نمایندگان سازمان های بین المللی مقیم تهران از مرزهای شرقی کشور در تایباد خاطر نشان کرد، این بازدید پس از یک وقفه چند ساله و بر اساس برنامه مشترک تنظیم شده از سوی این ستاد و دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (یو ان او دی سی) انجام شد.
یک گروه رسانه مرکب از خبرنگاران رسانه های داخلی و خارجی دیداری و نوشتاری پوشش خبری و تصویری این گروه را بر عهده داشتند.
قائم مقام دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر در بدو ورود هیات بین المللی مزبور به شهر مرزی تایباد تاکید کرد: در چند سال اخیر جمهوری اسلامی ایران در معرض سونامی مواد مخدر صنعتی قرار گرفته است.
جزینی افزود: مبارزه با قاچاق پایانی ندارد و باید برای مقابله با فریب های قاچاقچیان که هر روز ابعاد جدیدی به خود می گیرد ، دولتها با یکدیگر هماهنگ بوده و با همکاری یکدیگر موجب اثربخشی مبارزه با مواد مخدر شوند.
وی اظهار داشت: با اقدامات جمهوری اسلامی، قاچاق مواد مخدر صنعتی کاهش یافته و در سال گذشته 395 آشپزخانه و کارگاه ساخت شیشه شناسایی و منهدم شد.
نامبرده یاد آور شد: می دانیم که مقابله تنها چاره کار نیست و باید با اتخاذ یک راهبرد متوازن و هماهنگ به موازات اقدامات فیزیکی ، مرزی و گمرکی موضوع کاهش تقاضا برای مواد مخدر را با جدیت دنبال کنیم.
جزینی با اشاره به این که یک دلار هزینه برای مبارزه با مواد مخدر موجب صرفه جویی یکصد دلاری در دیگر زمینه ها می شود، گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مبارزه با مواد مخدر در معرض خسارت مضاعف قرار دارد و هزینه های نامحدودی را برای کنترل مرزها تحمل می کند.
وی با اشاره به این که جمهوری اسلامی در این راستا تاکنون سه هزار 734 شهید و بیش از 12 هزار جانباز و مجروح تقدیم کرده است، اضافه کرد: این هزینه ها با کشیدن سیم خاردار، حفر کانال، خاکریز، ایجاد برجک و ایجاد سیستم های الکترونیکی شروع و با استقرار نیروهای انتظامی تکمیل شده است.
بازدید از نمایشگاه عکس دستاورها و کشفیات نیروهای مرزبانی در مرز ˈدوغارونˈ ، آشنایی با فعالیت های نیروهای مرزی ، آشنایی برای کشف مواد با استفاده از سگ های مواد یاب ، بازدید از کانال ها و خاکریزهای ایجاد شده در تایباد ، فعالیت پاسگاه های مرزی در این منطقه و روش های بازدید خودروها تردد کننده حامل بار از افغانستان به ایران و بالعکس از دیگر برنامه های هیات بین المللی مزبور بود.
بر اساس اعلام مسوولان گمرک مزبور به دنبال استفاده از سگ های مواد یاب، میزان کشفیات مواد مخدر افزایش یافته است.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی نیز در جریان بازدید هیات مزبور تاکید کرد: کشورهای غربی در سه دهه گذشته به موضوع مواد مخدر سیاسی نگاه کردند و شاهد کمترین اقدام عملی در این زمینه از سوی آنان نیستیم.
سردار مویدی در جریان بازدید سفرای گروه مینی دوبلین و نمایندگان سازمان های بین المللی تهران از پاسگاه مرزی تپه سفید تایباد افزود: سازمان ملل، ایران را به عنوان پرچمدار مبارزه با مواد مخدر معرفی می کند و این بزرگترین نتیجه ای است که در ارتباط با میزان موفقیت خود کسب کرده ایم.
وی گفت: این موفقیت بیانگر این موضوع است که توانسته ایم از قاچاق هزاران تن مواد مخدر به کشورهای مختلف جهان جلوگیری کنیم.
مویدی تصریح کرد، کشورهایی که ادعای حمایت از حقوق بشر داشته و برای این موضوع خودنمایی می کنند، لازم است تا با حضور در این مناطق مرزی ادعاهای خود را به اثبات برسانند و بدانند که نیازهای ما به برخی تجهیزات و وسایل مقابله با مواد مخدر محسوس است و می توانند همکاران ما را در این زمینه یاری کنند و نفع آن نیز نصیب کشورهای غربی نیز خواهد شد.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی در ادامه تصریح کرد : کشت مواد مخدر در افغانستان متاثر از نگاه سیاسی است و اقدامات جدی برای مقابله با این موضوع از سوی کشورهای خاضر در این کشور مشاهده نمی کنیم.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی با اشاره به اینکه در سال 2013 میلادی 550 تن مواد مخدر در کشور کشف شده است ،ادامه داد: این میزان 15 درصد نسبت به سال 2012افزایش داشته و تلاش ما همچنان رو به رشد است ولی متاسفانه در افغانستان در مقابل دید و رویت همه کشورهای حاضر شاهد افزایش تولید مواد مخدر هستیم .
سردار مویدی با بیان اینکه تلاش های جمهوری اسلامی ایران به ویژه پلیس بر این است که مسیر برای ترانزیت موادمخدر به کشورهای غربی نا امن شود،گفت: نگاه ما درون کشوری نیست بلکه فرامنطقه ای و فراملی و بشردوستانه به موضوع مبارزه با موادمخدر نگاه می کنیم.
وی افزود:ما از کسانی که حضور فیزیکی درافغانستان دارند می خواهیم تا همانگونه که مدعی دفاع از حقوق بشرهستند، برای موفقیت در امر مبارزه با مواد مخدر با تامین تجهیزات و امکانات لازم، ایران را یاری کنند.
رییس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا اظهار داشت :انتظار ما این است که کشورهای غربی در جهت مجهز کردن سایر کشورها و پلیس آنها به منظور مقابله با موادمخدر گام برداشته و تجهیزات حساس مورد نیاز در این زمینه را در مناطق مرزی کشورهای متقاضی مستقر کنند.
به گفته وی ،قول هایی به ما داده اند که تاکنون فقط بخشی از آن تامین شده و انتظار این است که به این موضوع واقع بینانه نگریسته و کمک ها و تجهیزات موردنیاز را تامین کنند.
بر اساس گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا در پایان بازدید سفرای کشورهای عضو مینی دوبلین و نمایندگان سازمان های بین المللی مقیم تهران از مرزهای شرقی کشور آنان از خدمات و اقدامات جمهوری اسلامی ایران در این زمینه قدردانی و تشکر کردند.
ˈلیک بون واتˈ نماینده دفتر سازمان ملل متحد برای مقابله با مواد مخدر و جرم (UNODC) در پایان این بازدید گفت که اعضای هیات پس از این بازدید از فعالیت های ایران برای مقابله با مواد مخدر تحت تاثیر قرار گرفتند.
وی با اشاره به این که کارهای موثری در این خصوص از سوی جمهوری اسلامی ایران انجام شده است ، افزود که در کشور ما هم مبارزه با مواد مخدر وجود دارد ولی در ایران این امر گسترده تر است.
برخی از اعضای هیات مزبور نیز پس از دیدار از مرزهای تایباد از تلاش ها و اقدامات جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با قاچاق مواد مخدر تقدیر و تشکر کردند.