وزیر کشور اظهار کرد: علیرغم شهدا و هزینههای فرهنگی و اجتماعی زیادی که تاکنون برای کنترل گسترش موادمخدر دادهایم، اعتراف میکنم که ما هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، عبدالرضا رحمانی فضلی طی سخنانی در جمع سینماگران در خانه سینما، ضمن تشکر از دعوت از وی و ترتیب دادن این جلسه، تاکید کرد که سینماگران باید بازدید او را در وزارت کشور پس بدهند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه دست استمداد به سوی هنرمندان برای حل مشکل مواد مخدر دراز کردهام، گفت: رویکرد من در برنامههایم همیشه رویکردی توسعهمحور بوده است. دوستانی که با من آشنایی دارند میدانند که معلم دانشگاه هستم و سوابقی هم در صداوسیما، دیوان محاسبات، مجلس و ... داشتهام و در همه این مسئولیتها، این نگاه توسعهمحور را در نظر گرفتهام.
وزیر کشور افزود: برمبنای این رویکرد، ما فعالیتهایمان را در وزارت کشور و ستاد مبارزه با مواد مخدر بر بحث اجتماعیشدن قرار دادهایم. یعنی اگر میخواهیم به توسعه برسیم، باید موضوع اجتماع را محور توسعه قرار داده و از تمام ظرفیتهای اجتماعی استفاده کنیم.
هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر با اشاره به هزینههای بسیار زیاد مقابله با پدیده شوم اعتیاد اظهار کرد: علیرغم شهدا و هزینههای فرهنگی و اجتماعی زیادی که تاکنون برای کنترل گسترش مواد مخدر دادهایم، اعتراف میکنم که ما هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم. فکر میکنم اگر بخواهیم در قالب همان ساختار سنتی بحث پیشگیری و درمان را با پیچیدگیها و در عین حال ظرافتهایی که دارد پیش ببریم، رسیدن به این قاچاقچیها و معتادان بسیار مشکل خواهد بود.
رحمانی فضلی ادامه داد: مواد مخدر بیش از هزار میلیارد دلار در دنیا گردش مالی دارد که از این میزان، سه میلیارد دلار آن در ایران است. از سوی دیگر ما در شرایطی هستیم که در قالب تبلیغات، برای هر مشکلی مانند استرس، وزن زیاد، ناتوانی جنسی و ... مواد مخدر گوناگون پیشنهاد میشود!
وزیر کشور سپس با اشاره به لزوم تغییر نگاه در پیشگیری و کنترل استفاده از مواد مخدر، تصریح کرد: با توجه به آنچه که گفتهام، ما در ستاد مبارزه با مواد مخدر سعی کردهایم ارتباطمان را با بخشهای مختلف جامعه افزایش دهیم و در این راستا با NGOها، نویسندگان، ورزشکاران، هنرمندان و ... جلسه گذاشتهایم یا خواهیم گذاشت تا از آنها در حوزه فرهنگسازی کمک بگیریم.
وی با ارائه آماری از استفاده مواد مخدر در کشورمان خاطرنشان کرد: در کشور ما حدود یک میلیون و 350 هزار نفر معتاد داریم که اگر آن را ضربدر بعد خانواده کنیم، میتوان گفت ما حدود پنج و نیم میلیون نفر فرد درگیر با مساله اعتیاد داریم.
دسترسی به مواد مخدر خیلی راحت است
به گزارش ایسنا، رحمانی فضلی سپس حوزههای پیشگیری، درمان، مقابله و صیانت در بحث مواد مخدر را محدوده عمل ستاد مبارزه با مواد مخدر دانست و درباره هر یک از آنها توضیح داد.
وی درباره حوزه پیشگیری با تاکید بر اینکه هنرمندان میتوانند در این بخش بسیار موثر باشند، اظهار کرد: در این حوزه ما باید تمام تلاشمان را به کار بگیریم که مردم به سمت مواد مخدر نروند، چراکه در این صورت مواد به راحتی در دسترس است. به عنوان مثال میتوانم بگویم که ما در دو سه ماه اخیر حدود 200 لابراتوار تولید مواد مخدر در کشور کشف کردهایم اما متاسفانه باید گفت که در حال حاضر مواد مخدر خیلی در دسترس افراد خواهان آن است. این در شرایطی است که 80 درصد از کسانی که معتادند، خودشان توزیعکننده هم هستند و طبیعتا چنین ابتلایی جلورونده خواهد بود. پس در این حوزه باید یک مصونیت ذهنی برای فرد ایجاد کرد که هنرمندان قطعا میتوانند کمک زیادی به ما کنند.
16 هزار معتاد را از خیابانها جمع کردهایم
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر سپس درباره حوزه درمان مبتلایان به مواد مخدر اظهار کرد: ما در دو سه ماه اخیر 16 هزار معتاد را از خیابانها جمع کردهایم و از بخشهای مختلف کمک گرفته و آنها را اردوگاهها و کلینیکها اسکان دادهایم.
وزیر کشور افزود: در حال حاضر 80 درصد از کسانی که کمپها، اردوگاهها و کلینیکهای مربوط به معتادان را در اختیار دارند، از بخش خصوصی و NGOها هستند اما هنوز هم باید بگویم که ما خیلی راه داریم که بتوانیم تمام معتادانمان را به این مراکز بفرستیم.
رحمانی فضلی همچنین درباره بحث مقابله با مواد مخدر تصریح کرد: طبیعتا این حوزه، حوزهای انتظامی، نظامی و اطلاعاتی است و تنها برای اطلاعتان میگویم که ما سیاستهایمان را در دو سه ماه اخیر عوض کردهایم. در این زمینه من مسئولان امر را موظف کردهام که بنا را بر شناسایی سرشبکههای اصلی بگذارند و خدا را شکر در این بخش توفیقاتی داشتهایم و میزان کشف مواد مخدرمان 15 درصد افزایش و در مقابل هزینههای انسانیمان نیز در این حوزه بسیار کاهش یافته است.
وزیر کشور سپس به حوزه صیانت از مردم در برابر آسیبهای مواد مخدر اشاره و درباره نقش سینماگران در این حوزه خاطرنشان کرد: وقتی هر کدام از ما کلمه معتاد یا اعتیاد را میشنویم، یک پیشفرض ذهنی داریم که اولین گام باید برخورد سلبی با این افراد باشد و به همین دلیل هم بلافاصله از آنها کنارهگیری میکنیم. در حالی که این، کار اشتباهی است.
دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر در توضیح سخنانش، فیلم سینمایی «دهلیز» را مثال زد و درباره آن گفت: من توفیق داشتم که این فیلم را مشاهده کنم و از آن خیلی لذت بردم چون موضوع فیلم در ذات خیلی خشن بود اما به نرمی ابریشم و لطافت نسیم آن را مطرح کرده بود. در واقع میخواهم بگویم که شما سینماگران و هنرمندان میتوانید موضوع را آنطور که باید، مطرح کنید و ابزار کار را در اختیار دارید.
وی تاکید کرد: باید در این حوزه تصویرسازی ذهنی برای مردم انجام شود چرا که الان خانوادههایی که یک معتاد دارند با مشکلات عدیدهای روبرو هستند. ما باید در حوزه صیانت، کاری کنیم که این خانوادهها مورد پوشش قرار بگیرند. این در حالی است که لایههای اجتماعی ما تا متوجه میشوند خانوادهای یک فرد معتاد دارد، آنها را طرد میکنند؛ در حالی که چنین خانوادههایی نیاز به کمک ما دارند.
یک موسسه خیریه برای کمک به معتادان نداریم
رحمانی فضلی خاطرنشان کرد: ما صدها خیریه برای ایتام و مدرسهسازی در کشور داریم که تاکنون کارهای اثرگذاری انجام دادهاند اما شما یک موسسه خیریه کمک به معتادان نمیبینید. در هر صورت ما در این حوزه به دنبال ایجاد اشتغال و سرپرستی خانوار هستیم که در این زمینه برای اشتغال با وزارت کار و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری مذاکره کردهایم و در حوزه سرپرستی خانوار نیز صحبتهایی انجام شده است تا کارهایی را شکل دهیم چراکه لازم است حتی بعضی از خانمها اصلا از شوهران معتادشان که مشکلات عدیدهای را ایجاد کردهاند طلاق بگیرند و به نوعی نجات پیدا کنند.
وزیر کشور در پایان این بخش از سخنان خود با تاکید بر اینکه از سینماگران برای فرهنگسازی در حوزه مواد مخدر استمداد میطلبیم، گفت: با یک جمله در یک فیلم میتوان تاثیرگذاری بسیار زیادی را در اجتماع شاهد بود. به همین دلیل امیدوارم خداوند این جلسه را منبع یک عمل صالح قرار دهد چرا که همه شما که در این جلسه جمع شدهاید، دلتان برای کشور، مردم و انقلاب میسوزد.
به گزارش ایسنا، عبدالرضا رحمانی فضلی در بخش پایانی این نشست صمیمانه، دقایقی پشت میکروفن رفت و درباره پیشنهادات و سخنان مطرحشده سینماگران نکاتی را مطرح کرد.
وی در این بخش از سخنان خود در واکنش به اظهارات رحمان رضایی گفت: گفتن بعضی از کلیات در شأن این جلسه نیست. اینکه به خاطر یک معضل، کل نظام و انقلاب را زیر سوال ببریم، اصلا درست نیست. من در واقع به اینجا آمدهام تا در جمع شما بگویم که با معضلی روبهرو هستیم و کمک کنید این مشکل نیز مانند مسائل دیگر حل شود.
سرانه تعداد معتادان در کشور نسبت به خیلی از کشورها بسیار کمتر است
این عضو هیات دولت جمهوری اسلامی خاطرنشان کرد: سرانه تعداد معتادان در کشور نسبت به خیلی از کشورها بسیار کمتر است و ما تنها حرفمان این است که حتی این تعداد هم در شأن نظام جمهوری اسلامی ایران نیست.
وزیر کشور سپس در پاسخ به مطلبی که رضا کیانیان درباره ایجاد حرمت برای استفاده از مواد مخدر مطرح کرده بود، گفت: بعضی از علما برای استفاده از مواد مخدر حکم به حرمت آن دادهاند و بعضی دیگر هم از نظر فقهی به این نتیجه نرسیدهاند که طبیعتا میتوان از آنها پرسید که چرا به این نتیجه نرسیدهاند.
وی در پاسخ به مطلب دیگر رضا کیانیان مبنی بر راهاندازی ستاد مشترک با سینماگران عنوان کرد: من میخواستم خودتان این پیشنهاد را بدهید و ما هم حتما از آن استقبال میکنیم. در شورای مشورتی ستاد مبارزه با مواد مخدر تقریبا تمام طیفهای نخبگان نماینده دارند و سینماگران هم میتوانند یک نماینده در آن داشته باشند.
هر تفاهمنامهای برای کمک متقابل با سینماگران امضا میکنیم
رحمانی فضلی افزود: همچنین باید بگویم من به آقای ایوبی گفتهام که اگر هر تفاهمنامهای در زمینه کمک متقابل سینماگران و ما بنویسند را امضا میکنیم. در حوزه قاچاق فیلمها هم که دوستانی به آن اشاره کردند میتوان مواردی را در این تفاهمنامه گنجاند که مشکلات حل شود.
وزیر کشور در ادامه درباره این سخن بعضی از سینماگران که میگفتند "معضلات اجتماعی اجازه نمایش در تلویزیون و سینما پیدا نمیکنند"، گفت: من از رسانهها دعوت کردم و به آنها گفتم که شما در حوزه مواد مخدر شلاق را بردارید و بر پیکر ما بزنید چون میدانم که رسانههایی مانند تلویزیون چه قدرتی در رصد مشکلات و معضلات دارند. الان هم تاکید میکنم درباره مواد مخدر و مسائلی که در حوزه کاری من است، به صورت منصفانه و با نگاه حل معضل هر آنچه که لازم است را مطرح کنید و من نیز پاسخگو خواهم بود.
وی درباره نمایش صریح معضلات اجتماعی در تلویزیون نیز خاطرنشان کرد: من به آقای ضرغامی هم گفتهام که مشکلی با نمایش معضلاتی که به حوزه من مربوط میشود، ندارم اما تصمیمگیری در هر صورت با ایشان است. من حتی به تلویزیون گفتهام که میتوانند هر موردی که به حوزه وزارت کشور مربوط میشود را از تلویزیون پخش کنند.
به عنوان رئیس شورای امنیت کشور میگویم مشکلات را نمایش دهید
وزیر کشور یادآور شد: من رئیس شورای امنیت کشور هستم و میگویم که مشکلات را از تلویزیون پخش کنید که بدانیم مشکل کار کجاست و آن را حل کنیم. روحیه من این است. مجددا و خیلی صریح میگویم که هر اشکالی که در حوزههای مربوط به من دیدید را بگویید و از تلویزیون پخش کنید و من نیز قطعا پاسخگوی آن خواهم بود.
رحمانی فضلی سپس خطاب به سینماگران گفت: از اینکه میزبان ما بودید تشکر میکنم. من یک سال دیگر مجددا به خانه سینما خواهم آمد و اگر کاری انجام نشده باشد از شما گلایه میکنم و گزارش میخواهم که چرا به یاری ما نیامدید که مشکلات را تا حد امکان کم کنیم.
وزیر کشور در پایان از حجتالله ایوبی معاون وزیر ارشاد و رئیس سازمان سینمایی نیز تشکر و خطاب به وی اظهار کرد: قرار بود ما ایشان را به معاونت اجتماعی وزارت کشور ببریم اما آقای جنتی زودتر دست ایشان را گرفتند و به وزارت ارشاد بردند. در هر صورت باید از آقای ایوبی تشکر کنم و امیدوارم که ایشان همراه ما باشند.